Håll rådjuren borta från trädgården

Håll rådjuren borta från trädgården

Källa: Plantagen
Oavsett vilka växter du planterar i din trädgård så finns det inget som garanterar att rådjuren inte förser sig av godsakerna. Om de inte hittar sina favoriter, nöjer de sig ofta med det som finns. Men det finns några växter de gillar mindre än andra och det finns några knep som kan funka för att stoppa rådjuren från att äta upp din trädgård.

 
Olika metoder för att hålla rådjuren borta
Att hålla sig till en metod i taget för att få bukt med rådjur fungerar sällan. Istället är en kombination av åtgärder den bästa medicinen för att få stopp på just dina lokala rådjurs besök i trädgården. Prova dig fram och notera vad som fungerar bäst.
 
Hönsnät
Har du möjlighet att klä delar av marken på din tomt i hönsnät, kommer det att få ovälkomna besökare att tänka om – de gillar inte att gå på denna typ av nät.
 
Bekämpningsmedel
Det finns många produkter som är specifikt framtagna för att avskräcka rådjur från ovälkomna trädgårdsbesök, till exempel CurEra som är ett effektivt långtidsverkande medel.
 
Blodmjöl
Blodmjöl är ett organiskt gödselmedel som både ger växter näring och styrka för övervintring, samtidigt som det inte uppskattas av rådjur och harar. 
 
Gamla CD-skivor
Att fästa gamla CD-skivor i ett snöre och hänga upp i ett träd är en metod som kan avskräcka rådjur, reflektionen när ljuset träffar skivan skrämmer dem.
 
Gula blommor
Huruvida det finns något vetenskapligt bevis för att rådjur inte gillar färgen gul vet vi inget om, men faktum är att det tycks vara så att de helst undviker gula blommor och växter. Så varför inte se till att omgärda rabatter och planteringar med just vackra gula blommor – kanske blir det som en skyddande “mur” runt växterna som rådjuren faktiskt försöker komma åt?
Saker du redan har hemma
Det finns en del saker som de flesta redan har hemma som du kan experimentera med för din anti-rådjurs-kamp.
 
Vitpeppar
Peppra runt de blommor, träd och buskar du vill skydda mot rådjuren.
 
Hår eller ull
Att hänga upp lite hår eller ull i exempelvis en nylonstrumpa kan hejda rådjursintrången.
 
Vitlök
Precis som för många människor finner djur ofta lukten av vitlök obehaglig. Pensla runt dina växter regelbundet.
 
Folie
Vanlig aluminiumfolie som formas till en stav eller strut och sticks ner runt växterna kan verka avskräckande.
 
Vit papp i formen av ett hjärta
Klipp ut ett hjärta i någon form av styvare vitt papper. Detta påminner då om rådjurens svansar, vilket kan bli en signal till andra rådjur att hålla sig borta. Häng upp dessa på en höjd som motsvarar var en rådjursstjärt skulle befinna sig.
 
Sopsäckar på pinnar
Tänk ungefär som en fågelskrämma – en svart sopsäck på en pinne i marken ser otrevligt ut för djuren, och kan räcka för att skrämma iväg dem. Problemet med denna metod är att det kanske inte ser så trevligt ut för oss människor heller, men kan du leva med det så är det definitivt en bekämpningsmetod att prova.
Växter som rådjur inte gillar
Som tur är finns det gott om växter och blommor som rådjuren inte äter upp. Här är några förslag:
 
Lökväxter
Allium
Hyacint
Snödroppe
Pingstlilja
Påsklilja
Pärlhyacint
Trädgårdsiris
Kungsängslilja
Träd och buskar
Avenbok
Buxbom
Fläder
Hybrididegran
Magnolia
Rhododendron
Snöbär
Spirea
Syrén
Tuja
Trädgårdsväxter
Akleja
Anisisop
Blå bolltistel
Brudslöja
Daggkåpa
Fingerborgsblomma
Hortensia
Isop
Japanskt gräs
Kantnepeta
Löjtnantshjärta
Pion
Riddarsporre
Stäppsalvia
Vallmo
…och många fler. Prata gärna med en trädgårdsmästare i din Plantagenbutik för fler tips.
Lycka till med att hålla rådjuren borta från din trädgård – prova knep efter knep tills du hittar rätt metod för just dina lokala besökare.
 Foto: Plantagen